Spinnenwebben fotograferen

doorYves

Spinnenwebben fotograferen

Wij daagden fotoliefhebbers uit, om de mooiste spinnenwebben voor Haloween te fotograferen. Hier zijn enkele resultaten:

Zet jouw beste foto op jouw eigen instagrampagina met de hashtag #citadelcentrale erbij en/of stuur jouw beste foto naar yves@citadel-centrale.be en we publiceren de beste selectie op onze website.

Lees hieronder hoe je de beste resultaten bekomt.

Hoewel het maken van verbluffende foto’s van spinnenwebben een uitdaging kan zijn, kunt u met een beetje knowhow meteen beginnen met het maken van uitstekende foto’s. En daar gaat dit artikel over: je de tools geven die je nodig hebt om consistent uitstekende resultaten te behalen. Ik zal onderweg ook veel voorbeelden van spinnenwebfoto’s delen om je van inspiratie te voorzien.

Klinkt goed? Laten we er meteen in duiken! Heb je geen duur fototoestel, probeer dan zeker eens met je smartfoon.

1. Fotograferen op een rustige dag

Spinnenwebben zijn ongelooflijk licht en als er ook maar een zweem van wind is, zwaaien ze heen en weer als je ze fotografeert.

Dit veroorzaakt drie grote problemen:

  1. Als je een lange sluitertijd gebruikt (wat vaak nodig is bij het fotograferen op korte afstand, vooral in de vroege ochtend en late namiddag), zal het bewegende web bewegingsonscherpte veroorzaken.
  2. Als je scherpstelt bij hoge vergrotingen (je gebruikt bijvoorbeeld een macrolens ), dan zul je moeite hebben om de focus te vergrendelen.
  3. Elke beweging zal vocht afschudden en kan zelfs de banen breken.

Je moet er dus voor zorgen dat je alleen op de stilste dagen fotografeert. Controleer uw lokale weersvoorspelling en streef naar 5 Km/u wind of minder. Zoek ook in de vroege ochtend naar spinnenwebben; net na zonsopgang heeft de neiging om weinig wind te bieden, en het licht is vaak mooi en goudkleurig.

2. Stel handmatig scherp (en gebruik uw lens met de grootste vergroting)

spinnenweb in de ochtend

Spinnenwebben zijn erg klein, wat betekent dat je dichtbij moet scherpstellen als je details wilt vastleggen.

Helaas, hoe dichterbij je komt, hoe slechter het autofocussysteem van je camera wordt. Dus als je een spinnenweb nadert, begint je lens heen en weer te jagen – en het kan zijn dat hij de focus niet helemaal kan vinden.

Dat is waar handmatige focus om de hoek komt kijken; hiermee kunt u scherpe foto’s maken door de scherpstelring op uw lenscilinder aan te passen. Houd er rekening mee dat u, om handmatig scherp te stellen, over het algemeen een schakelaar aan de zijkant van uw lens of camera moet gebruiken (dit wordt vaak aangeduid met AF/M ).

U kunt ook overwegen om een ​​close-focusfilter of verlengbuizen aan te schaffen, waardoor de vergrotingsmogelijkheden van uw lens toenemen.

3. Wees een milieuvriendelijke fotograaf

Onthoud: waar een web is, is er een klein (of niet zo klein!) wezen dat het heeft gemaakt.

Zorg er dus voor dat u de webben die u tegenkomt niet aanraakt of anderszins verstoort. Je zou in de verleiding kunnen komen om een ​​web met je vinger te verplaatsen, maar weersta deze neiging; in plaats daarvan, als je niet tevreden bent met de manier waarop een web eruitziet, probeer dan ultra dichtbij te komen met een macrolens voor een abstracte compositie, of verander je perspectief voor een ander resultaat.

4. Zoek een effen achtergrond waardoor het web opvalt

Beginners denken vaak niet na over de achtergrond van hun spinnenwebfoto’s – toch is de achtergrond ongelooflijk belangrijk.

Een goede achtergrond verbetert het beeld, terwijl een slechte achtergrond het eindresultaat schaadt (en vaak verpest).

Maar wat telt als een goede achtergrond? Voor spinnenwebben raad ik een effen, liefst donkere achtergrond aan. In het juiste licht zal een donkere achtergrond het doorschijnende web benadrukken, waardoor een prachtige, opvallende foto ontstaat:

spinnenweb met dauwdruppels

Zorg er in ieder geval voor dat de achtergrond niet afleidt. Houd kleuren tot een minimum beperkt en streef naar een grote scheiding tussen onderwerp en achtergrond.

5. Kies zorgvuldig je diafragma (en scherptediepte)

Bij spinnenwebfotografie draait alles om het benadrukken van je hoofdonderwerp – het web – terwijl je ervoor zorgt dat de achtergrond onopvallend en (idealiter) complementair blijft.

En een van de gemakkelijkste manieren om je hoofdonderwerp te benadrukken en de achtergrond minder te benadrukken? Vergroot je diafragma om een ​​prachtige achtergrondonscherpte te creëren.

(Merk op hoe de afbeeldingen van spinnenwebben in dit artikel allemaal gladde, wazige achtergronden hebben? Dat is opzettelijk!)

Bij hoge vergrotingen kunt u, zolang u een behoorlijke scheiding tussen onderwerp en achtergrond heeft (dwz de achtergrond bevindt zich meer dan enkele centimeters van het onderwerp), een wazige achtergrond bereiken tussen f/1.4 en f/5.6 of zo. Maar als je uitzoomt voor een meer omgevingsbeeld, moet je je diafragma zo laag mogelijk houden (f/2.8 is een prima uitgangspunt).

Overigens zorgt een groot diafragma voor een smal of ondiep scherptediepte-effect . Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het verwijst eenvoudigweg naar de hoeveelheid van de opname die in focus is; een kleine scherptediepte houdt een stukje van de scène scherp, terwijl een grote scherptediepte veel scherp houdt, mogelijk zelfs de hele opname.

6. Schiet vanuit een frontale hoek

Als u spinnenwebben vanuit alle hoeken fotografeert, kunt u interessante resultaten behalen. Maar als je net begint, probeer jezelf dan direct voor het web te positioneren en rechtdoor te schieten.

Dit stelt u in staat om het volledige web scherp te houden, aangezien de afstand van uw lens tot alle delen van het onderwerp vergelijkbaar zal zijn – waardoor wordt voorkomen dat het ondiepe scherptediepte-effect (hierboven besproken) een deel van het web vervaagt.

prachtig spinnenweb ochtendlicht

Natuurlijk hoeft u niet altijd het hele web in de gaten te houden. Misschien wil je ook wat ondiepe scherptediepte-opnamen vanuit verschillende hoeken om interessante abstracte effecten te bereiken.

7. Vergeet een statief niet (of fotografeer met een korte sluitertijd)

Bij hoge vergrotingen neemt de cameratrilling toe – en dit kan leiden tot wazige foto’s.

Je hebt dus twee opties:

  1. Je kunt een statief meenemen in het veld, waardoor je camera ook bij lage sluitertijden stabiel blijft. Dit brengt wel een aantal nadelen met zich mee: stevige statieven kunnen duur zijn, en ze kunnen ook omslachtig zijn, en bij lange sluitertijden heb je een echt bewegingloos onderwerp nodig.
  2. U kunt uit de hand fotograferen en een korte sluitertijd gebruiken. Hier wil je de snelheid boven 1/125s of zo houden (en mogelijk boven 1/160s of 1/200s, afhankelijk van het vergrotingsniveau en de stabiliteit van je handen).

Welke methode is het beste? Dat hangt echt af van je voorkeuren en je opnamestijl. Sommige fotografen houden van het langzame, opzettelijke karakter van fotograferen op een statief, terwijl anderen houden van de flexibiliteit van vasthouden. Als u echter van plan bent om bij weinig licht te fotograferen, moet u waarschijnlijk de statiefroute nemen, tenzij uw camera weinig ruis kan produceren bij hoge ISO’s .

8. Zoek naar webben met dauw

Veel klassieke spinnenwebfoto’s bevatten dauw- of regendruppels, zoals deze:

spinnenweb met druppeltjes

Zoals je kunt zien, ziet de dauw er prachtig uit en creëert het interessante bokeh-effecten in onscherpe gebieden.

Ik zei hierboven dat de beste tijd van de dag voor bedauwde webben de ochtend is, maar je kunt er ook op uit trekken na een regenbui (ervan uitgaande dat het niet winderig is natuurlijk!).

9. Vul het kader

Hier is een eenvoudig compositieadvies:

Als je originele spinnenwebafbeeldingen wilt maken, fotografeer dan niet zo ver terug dat het web slechts een deel van het frame bedekt. Ga in plaats daarvan zo dicht mogelijk bij het web – fysiek of via het zoommechanisme van uw lens.

En als u een macrolens bezit, zorg er dan voor dat u deze gebruikt; je kunt het frame veel gemakkelijker vullen!

Natuurlijk kun je geweldige foto’s maken die geen frame-vullend web hebben. Maar door het kader te vullen, benadruk je het hoofdonderwerp, en kun je abstracte patronen benadrukken en zelfs beelden vastleggen die overgaan in het gebied van de beeldende kunst.

Besteed ook tijd aan het experimenteren met verschillende hoeken (en test ook verschillende diafragmawaarden voor abstracte scherptediepte-effecten!).

10. Fotografeer het spinnenweb van beide kanten

Soms kan een spinnenweb er van de ene kant nogal saai en levenloos uitzien, terwijl de andere kant er prachtig uitziet – ofwel omdat het licht er op de juiste manier op valt, ofwel omdat de achtergrond er veel beter uitziet.

De afbeelding hieronder toont bijvoorbeeld ochtenddauw met een prachtige opkomende zon op de achtergrond. Dit zou niet mogelijk zijn vanaf de andere kant van het web!

spinnenweb dauw

Als je een goed spinnenweb vindt, raad ik aan om altijd beide kanten van het web te controleren voordat je gaat fotograferen. Wees ook niet bang om op het niveau van het web te komen, zelfs als dat betekent dat je in nat gras of modder moet liggen. Je krijgt een intiemer perspectief, en een laag perspectief levert vaak de beste achtergronden op.

11. Experimenteer met flits

Hier is je laatste tip voor spinnenwebfotografie:

Breng een flitser in het veld en gebruik hem voor interessante beelden.

Persoonlijk vind ik dat fotograferen met natuurlijk licht het beste werkt. Maar soms kan het toevoegen van kunstlicht via een flits het web mooi verlichten en een aantal goede “catchlights” creëren. Dit kan vooral effectief zijn bij weinig licht; een flitser houdt het web scherp (en geen hoge ISO nodig!).

Als je toch een flitser pakt, overweeg dan een ringflitser (die aan de voorkant van je lens wordt bevestigd en het onderwerp gelijkmatig verlicht). Je hebt ook de mogelijkheid om een ​​off-camera flitser te gebruiken, die je in de ene hand kunt houden terwijl je met de andere fotografeert (of je kunt vasthouden terwijl je je camera op een statief plaatst).

Kortom: veel plezier met de flitser en wees niet bang om te experimenteren!

Spinnenwebfotografie: laatste woorden

Hopelijk voel je je nu klaar om zelf een aantal prachtige spinnenwebfoto’s te maken. Dus onthoud deze tips, pak je camera (en een close-focuslens + statief) en ga naar buiten!

Nu aan jou

Stuur jouw beste foto naar yves@citadel-centrale.be. We zetten jouw foto dan op deze webpagina. We zijn benieuwd

Over de auteur

Yves administrator