Borstvoeding in het citadelpark in 2022

doorMarc Cosyns

Borstvoeding in het citadelpark in 2022

Tijdens de  Internationale week van de Borstvoeding (1-7 augustus 2022)  was er op 4 augustus een openbare borstvoedingsactie gepland in het Citadelpark, na een eerste geslaagde ‘openbaring’ vorig jaar.

Onder impuls Josefien Tondeleir, fotografe en zelf jonge mama, spreidde het dit jaar zich ook uit over verschillende stadsparken in andere Vlaamse steden met de terechte en nodige mediabelangstelling.

In mijn boek over het Citadelpark prijken twee foto’s van Josefien bij het verhaal van de Zomerlinde. Deze boom (naamzuiltje 92) kijkt uit op de Jules Bretondreef. Jule Breton (1827 – 1906) is de enige kunstenaar met Franse nationaliteit die een dreefnaam kreeg. Daarover zijn verschillende verhalen en werden allerlei redenen aangehaald, maar misschien is de voornaamste reden dat hij een schilderij creëerde met een vrouw die in een park borstvoeding geeft… In 1843 was hij in Gent. 

breton borstvoeding
Spijtig genoeg kan je dit niet bewonderen in het MSK.

Borstvoeding in het park door Jule Breton
Borstvoeding in het park door Jule Breton
borstvoeding in het park door J. Tondeleir
Borstvoeding in het park door Josefien Tondeleir
bretondreef in het citadelpark
Zomerlinde in de Jules Bretondreef

Lees ook Boek Citadelpark

Over de auteur

Marc Cosyns author

Dokter, huisarts Auteur boek "Citadelpark"