24 mei, Europese Dag van de Nationale Parken

doorYves

24 mei, Europese Dag van de Nationale Parken

De ‘Europese Dag van de Nationale Parken’ vindt jaarlijks plaats op 24 mei en is een initiatief uit 1999 van de EUROPARC Federatie ter ere van de beschermde natuurgebieden in Europa en als eerbetoon aan het eerste Nationale Park in 1909 in Zweden.

Nationaal Park Hoge Kempen in de provincie Limburg, is het eerste Nationaal Park in België! Het is een uniek natuurgebied waar meer dan 12 000 ha aan natuurpracht. https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl

 

Nationale parken in Vlaanderen

In 2006 opende het Nationaal Park Hoge Kempen in de provincie Limburg. Maar het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide is sinds 2001 een grensoverschrijdend natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de provincie Antwerpen. Enkel in Nederland heeft het Grenspark de status van nationaal park. In 2019 kondigde de Vlaamse regering-Jambon aan om vier nieuwe nationale parken op te richten in Vlaanderen.

Nationale parken in Wallonië

In het Waals gewest werden uit zeven kandidaten vier projecten gepreselecteerd (Vallei van de SemoisHoge VenenWoud van Anlier, Entre-Sambre-et-Meuse (gebied in Chimay, Couvin, Froidchapelle, Viroinval met het meer van VirellesFondry des Chiens e.a.)).

In december 2022 ontstonden daaruit twee nationale parken: 

Over de auteur

Yves administrator