Blog

doorYves

E-bike Testival 18 en 19 maart in ’t Kuipke

Het mooie lenteweer – lente is 21 maart – staat voor de deur en dus lanceren wij in samenwerking met bikerepublic een e-bikes test festival op 18 en 19 maart in ’t Kuipke (Citadel Park Gent). We voorzien een indoor testbaan, zodat jij alle fietsen in alle rust en comfortabel kan uitproberen. Voor wie ter plekke zijn of haar hart verliest aan een fiets is er nog meer goed nieuws, want je profiteert tijdens onze Testivals ook nog eens van kortingen tot 500 euro.

Test de e-bike van je dromen

Van elektrische stadsfietsen over speedpedelecs tot de nieuwste cargobikes: je kan ze er allemaal van dichtbij bekijken én uittesten. 

Welke e-bike is het best geschikt voor dag dagelijkse ritten? Heb je echt een speedpedelec nodig voor jouw specifiek woon-werktraject? Waarmee moet je rekening houden als je een cargobike kiest? Wij staan klaar met antwoorden op al je vragen over e-bikes, zodat je door de bomen het bos blijft zien.

Maar uiteindelijk mogen we nog zoveel adviseren als we willen: een testrit geeft altijd de doorslag. Daarom bouwen we ook een indoor testparcours. Zo kan je die droomfiets van jou eens stevig aan de tand voelen.

Testival Bike Republic

Testival Bike Republic 18 – 19 maart 2023

 

Catalogus + antwoorden op alle vragen rond e-bikes

 
Dat is de catalogus waarin we een heel ruime greep uit de collectie e-bikes aan je voorstelt. Naast een pak nieuwe modellen, vind je er ook de toppers onder de e-bikes, speedpedelecs, cargobikes én sportieve elektrische fietsen in terug. Kortom: een boekje dat niet op je salontafel mag ontbreken wanneer je op zoek bent naar een nieuwe fiets!
 
Welke fietsen je er zal vinden vindt je hier in deze E-bike Gids
 
Fiets in de kijker: Ridley Kanzo
 
De gravelbike is de laatste jaren razend populair geworden en ook bij ons vind je een paar toppertjes in de collectie. De aluminium Kanzo A van Ridley is er zo eentje. De gravelspecifieke GRX-groepset van Shimano zorgt ervoor dat hij schakelt als een droom, de carbon voorvork biedt extra rijcomfort en het prijskaartje rond het stuur zal je aangenaam verrassen.

Twijfel je? Niet doen! Trek eropuit en ontdek de minder platge(t)reden paden in je buurt of ver weg met de Ridley Kanzo A gravelbike!
Al onze Kanzo’s op een rij
 

WIN tickets voor de Peloton-toertochten

Wist je dat we dit voorjaar partner zijn van Peloton? Dat is de organisatie achter de toertochten van de Proximus Cycling Challenge en de Continental Classics Tour. Je vindt ons terug op volgende ritten:
 • Ename Classic: 4 maart – Oudenaarde
 • Reuzen van Vlaanderen: 11 maart – Brakel
 • Dwars door Vlaanderen: 18 maart – Waregem
 • Gent-Wevelgem Cyclo: 25 maart – Wevelgem
 • Scheldeprijs Cyclo: 8 april – Schoten
 • Brabantse Pijl Cyclo: 15 april – Heverlee
 • Ride Leuven: 15 augustus – Leuven
 • Super 8 Challenge : 16 september – Haacht
Via de Facebook- en Instagrampagina geeft Bike Republic trouwens de hele maand maart een pak duotickets weg voor de tochten van Peloton. Volg je ons nog niet? Dan is het nu hét geknipte moment om dat toch te beginnen doen 😉

Volg Bike Republic op Facebook en Instagram
 
 

WIN een ‘Koersbox’ vol heerlijke wielerbiertjes


Het wielervoorjaar is nu officieel op gang getrapt en om dat te vieren geven we deze week via onze Facebook- en Instagrampagina 20 ‘Koersboxen’ weg. Dat is een unieke bierbox die slechts in beperkte oplage beschikbaar is bij Colruyt, Okay en Spar.

De Koersbox is gevuld met 6 overheerlijke biertjes van wielerminnende brouwerijen én brouwerijen die langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik liggen.
 
Zin om er eentje te winnen?
 
 
doorMarc Cosyns

Borstvoeding in het citadelpark in 2022

Tijdens de  Internationale week van de Borstvoeding (1-7 augustus 2022)  was er op 4 augustus een openbare borstvoedingsactie gepland in het Citadelpark, na een eerste geslaagde ‘openbaring’ vorig jaar.

Onder impuls Josefien Tondeleir, fotografe en zelf jonge mama, spreidde het dit jaar zich ook uit over verschillende stadsparken in andere Vlaamse steden met de terechte en nodige mediabelangstelling.

In mijn boek over het Citadelpark prijken twee foto’s van Josefien bij het verhaal van de Zomerlinde. Deze boom (naamzuiltje 92) kijkt uit op de Jules Bretondreef. Jule Breton (1827 – 1906) is de enige kunstenaar met Franse nationaliteit die een dreefnaam kreeg. Daarover zijn verschillende verhalen en werden allerlei redenen aangehaald, maar misschien is de voornaamste reden dat hij een schilderij creëerde met een vrouw die in een park borstvoeding geeft… In 1843 was hij in Gent. 

breton borstvoeding
Spijtig genoeg kan je dit niet bewonderen in het MSK.

Borstvoeding in het park door Jule Breton
Borstvoeding in het park door Jule Breton
borstvoeding in het park door J. Tondeleir
Borstvoeding in het park door Josefien Tondeleir
bretondreef in het citadelpark
Zomerlinde in de Jules Bretondreef

Lees ook Boek Citadelpark

doorYves

Picknick in het park

Welkom in Café Ensemble

Tijdens de zomermaanden, van juli tot september, is Café Ensemble open voor aperitief op vrijdagnamiddag en voor brunch op zaterdag en zondag.

Bestel hier je aperitiefplank of picknickmand voor in het Citadelpark of kom gewoon een drankje halen aan het raam. Tot ziens in Café Ensemble!

Apéro op vrijdag

Pick-nick Brunch op zaterdag of zondag

Walk-in café

Bestel hier je apéro-plank voor 2 of 4 om op vrijdag in het Citadelpark het weekend te ontkurken …

Brunchen in het Citadelpark met lekkers van Café Ensemble kan in de zomer elke zaterdag en zondag van 11 tot 16 uur. Bestel hier je pick-nickmand.

Zijn de luiken van Café Ensemble open? Dan kun je er terecht voor heerlijke koffies, lokaal fris en lekkere bites. Check de menukaart.

doorMarc Cosyns

Boek Citadelpark

Ja, er zijn veel geschriften en onlinebeelden over deelaspecten van het Citadelpark. Ik heb er dankbaar gebruik van mogen maken. Ik was vaak ontroerd over de manier waarop ze passioneel en authentiek benaderd worden.

Neen, er bestaat geen boek over het Citadelpark, en zeker geen boek dat als titel draagt: Citadelpark. Een boek waarin bomen honderduit vertellen.

Aan de vooravond van een herwaardering van het Citadelpark in Gent laten de auteur, de fotograaf en de illustrator honderd bomen vertellen over de sfeer van toen ze geplant werden, hoe ze groeiden en de hemel trachtten te bereiken. De meeste bloeien nog, van sommige is alleen nog hun naamzuiltje te vinden… De burgemeester van Gent, de verantwoordelijke schepenen voor het park en enkele andere hoofdrolspelers voegde er een eigen verhaal aan toe.

Het Citadelpark is Gents, maar zeker niet alleen voor Gentenaars. Het is een metafoor voor hoe mensen omgaan met natuur en cultuur. Dit boek is een uitnodiging om het Citadelpark – maar ook jouw park in de buurt – te ontdekken, jezelf en anderen te bevragen, en eigen verhalen te vertellen en verbeelden.

Cover boek Citadelpark

Boek Citadelpark, door Marc Cosyns

Uitgeverij Snoeck, Gent 2022,
240p;
ISBN 9789461617217

 

 

Citadelpark achterkant boek

Verkocht ten voordele van vzw Ensemble

Te koop in het S.M.A.K. en in alle erkende boekhandels.

doorMarc Cosyns

Krimlinde

‘Wat zou Frankrijk doen als België het Frans zou verbieden? Wat zou de Franse president Macron doen? Zou hij gewoon naar de stembus gaan en zijn kiezers vragen om het zomaar te accepteren? Ik betwijfel het .. .’, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Sergej Lavrov tracht in een interview met TF I op 29 mei ’22 nog eens duidelijk te maken wat het doel is van de “Russische missie” in Oekraïne, namelijk “de Russische taal en cultuur” beschermen.

Die uitspraken over de bescherming van taal en cultuur laten me niet los als ik mijn ochtendbewegingstraject door het Citadelpark maak. In het voorjaar gaf ik een boek* uit over dit park en liet de 101 bomen die een naamzuiltje hebben hun verhaal vertellen. Sinds 24 februari sta ik iedere dag even stil bij de krimlinde. De enige boom van deze soort in het park. Ik liet hem in mijn boek vertellen waarom hij bezwaard leek, met zijn takken omlaag, des te meer opvallend in de winter van 2021. Hij vertelde toen waarom men hem Krim noemde, geschreven op zijn Oekraïens en niet op zijn Russisch en dat dit taalverschil sinds 2014 sterk aan belang had gewonnen in het nationalistisch identiteitsdenken. Hij maakte zich bezorgd over de toekomst in het voorjaar ’22. Ik begreep hem toen niet goed en wuifde zijn bezorgdheid weg met mijn verhaal over de geschiedenis van het park waar hij nu kon groeien en bloeien tot geurend plezier van bijen en wandelaars.

Krimlinde

Het citadelpark in Gent werd aangelegd op de terreinen van de Hollandse Citadel.Toenmalig Koning Willem I van de Verenigde Nederlanden wou na zijn aanstelling, bevestigd in het Congres van Wenen, in het zuidelijke deel een citadelgordel opwerpen tegen de blijvende Franse dreiging. Gent was voor Willem I een uitverkoren stad waar hij de textielindustrie deed heropleven, een universiteit liet oprichten en een kanaal liet graven naar Terneuzen. De reden waarom hij 200 jaar later in 2015 postuum nog een standbeeld kreeg in de stad, vooral onder impuls van een actiecomité met Groot-Nederlandsgezinde gedachte.Toen Willem I als een verlicht despoot het Nederlands als officiële taal declareerde, was dit een katalysator van verzet voor de Franstalige burgerij maar ook extra bezwarend bij de Fransgezinde katholieke kerk die haar onderwijsopdrachten onder staatscontrole zag komen. In 1830 brak in Brussel de Belgische Revolutie uit, die onder sterke militaire steun van Frankrijk uitmondde in een onafhankelijk koninkrijk België met Frans als voertaal. De door het toenmalige Franse parlement recent aangestelde Franse koning zal toen ook gedacht hebben dat hij de Franse cultuur en taal moest beschermen … of was het toch iets complexer in de geglobaliseerde koloniale wereld van toen?

Beste krimlinde, waarom leren we niet uit de geschiedenis? Ik kijk samen met hem naar de citadelpoort, het enige overgebleven restant erfgoed van de citadel.poort
NEMO ME IMPUNE LACESSET staat onder het front waar de leeuw van de Verenigde Nederlanden in 1839 vervangen werd door de Belgische. Dat ‘niemand mij ongestraft zal lastigvallen’ bleef behouden want voor beide bevolkingsgroepen bleef deze vijandige levenswijsheid te belangrijk, zoals het blijkbaar al eeuwen lang als motto prijkt op allerlei krijgsbanieren en wapenschilden van militaire regimenten om oorlog in stand te houden … Ik vertel aan de krimlinde dat de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres bij zijn bezoek aan de geteisterde zwaar getroffen stadjes in de buurt van Kiev verklaarde: ‘Een oorlog in de 21 e eeuw is een absurditeit, geen enkele oorlog is aanvaardbaar in de 21 e eeuw. Als we het hebben over oorlogsmisdaden, kunnen we niet vergeten dat de ergste misdaad oorlog zelf is: Guterres benadrukte ook dat de voortzetting van de oorlog in Oekraïne moreel onaanvaardbaar is, politiek niet verdedigbaar en militair gezien zinloos. Hij was zichtbaar onder de indruk van de verwoestingen eind april ’22: ‘lk stel me mijn familie voor in een van deze huizen, die verwoest en zwartgeblakerd zijn. Ik zie mijn kleindochters in paniek weglopen, een deel van het gezin komt uiteindelijk om … ‘

 

29 mei ’22 zijn de bloemknopjes van de krimiinde al duidelijk te zien, met hun schutblad onder de donkergroene scheefhartvormig tot breed-eironde bladeren. Wanneer je deze column leest eind juni begin juli zullen ze dartel opengesprongen bloeien en met hun geur vanop grote afstand de bijen naar hen toelokken als nectarleverancier. De wandelaars, de lopers, de spelers zullen de geur opsnuiven in het park. De voorspelbaarheid van de natuur, tenzij een nog onvoorspelbaarder natuurfenomeen zou toeslaan of een oorlog …

In het Museum voor Schone Kunsten gelegen in dat Citadelpark loopt ondertussen nog een dubbeltentoonstelling samen met het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis in Gent met de houtsneden van Frans Masereel. Twee van de thema’s zijn “Oorlog en vrede” en “Alles heeft een keerzijde” met de inleidende woorden van Masereel zelf: ‘Als ik militant ben in mijn werk, is het voor vrede onder de mensen, voor rechtvaardigheid en voor menselijke gerechtigheid. Hoe ik droomde dat men in plaats van bommen over stad en leger mijn prenten als strooibiljetten uit de vliegtuigen naar beneden zou gooien, vlugschriften zonder woord of taal, beelden die iedereen zou verstaan: tegen de oorlog!’ *

 

*Boek Citadelpark, door Marc Cosyns

Uitgeverij Snoeck, Gent 2022,
240p;
ISBN 9789461617217

verkocht ten voordele van vzw Ensemble

Te koop in het S.M.A.K.

Lees meer over dit boek van Marc Cosyns

* “Ik herinner me bijvoorbeeld de oorlog in Transvaal, die op mij een diepe indruk heeft gemaakt. Hoe oud ik toen was? Tien, twaalf jaar, elf misschien? Op dat moment ben ik begonnen tekeningen tegen de oorlog te maken, kindertekeningen natuurlijk, en ik denk dat mijn afkeer van oorlogen uit die tijd dateert:’ Bron: Roger Avermaete, Frans Masereel, uitgeverij Mercatorfonds, Antwerpen 1968, p. 17; ISBN 9789029530255, Masereeltentoonstelling t.e.m. 28 augustus: Amsab-ISG – masereel

Bekend zijn z’n jongenstekeningen over de oorlog, uit de tijd van zijn jeugd – vol met colonnes, kanonnen en pantserschepen. Het aspect van ’tegen de oorlog’ kwam pas na zijn 20e in zijn werk tevoorschijn – Aanhaling(en): Joris van Parys, Masereel, een biografie, uitgeverij Houtekiet, Antwerpen 1995, p. 21; ISBN 90-5240-851-3

doorYves

Park wandeling 18 & 19 juni

Aanstaande zondag geeft Ensemble de organisatie die in het vroegere dierenaziel huist het startschot van zomeractiviteiten met enkele concerten, openhuis met koffietafel en een groepswandeling door het park.

Groepswandeling door het park start om 16uur aan het voormalige dierenaziel, 

is 3,5 Km lang en duurt ongeveer 1 tot anderhalf uur.

Je kan deze parkwandeling downloaden op jouw smartphone met de gratis Wikiloc app. 

Of download de GPX  downloadknop dit kan je ook op andere GPS toestel (Garmin) of andere app gebruiken (zoals Komoot, Alltrails)

Wikiloc

wikiloc

wikiloc

 • of als je deze app niet wil installeren dan kan dat gewoon met jouw browser en  RouteYou, surf naar 

Citadel-Park Gent – Recreatieve wandelroute | RouteYou

RouteYou

routeyou

routeyou

Zonder smartphone of GPS

Met papieren plannetje

wandeling plannetje

Download plannetje om uit te printen

downloadknop

TIP: In het Kunsten Museum MSK Gent

Deze zondag (19 juni 2022) is het de allerlaatste dag van ‘Frans Masereel: In woord en beeld‘ ooit.

Heb je de tentoonstelling nog niet gezien? Wil je ze nog eens bezoeken voor ze verdwijnt? Aarzel dan niet en boek ASAP je bezoek!

doorYves

Startschot Ensemble

Na het openingsfeest in augustus vorig jaar gingen wij aan de slag om onze stek in het Citadelpark klaar te stomen voor de brede werking van Ensemble. Sloopwerken en verbouwingen volgden. Lekken werden gedicht en daken vernieuwd.
 
Ondertussen stak Salon Ensemble in september al van wal tussen de stofwolken. Atelier Ensemble exposeert en creëert tussen de brokstukken en Jardin Ensemble kon al een tijdlang proefdraaien. Nu is het tijd om het puin te ruimen en het startschot te geven voor alle krachten van Ensemble.
 
Noteer alvast zaterdag 18 juni in je agenda en kom kijken wat Ensemble te bieden heeft. Verwacht je aan live muziek en lekkers van Café Ensemble. En vooral de gastvrije ontvangst waar Ensemble voor staat.
 
De toegang is gratis!
 
Programma:
 
De poort zwaait open op de middag …
13.00 uur ▶︎ Ellis Mane
15.00 uur ▶︎ Kasper Coornaert
17.00 uur ▶︎ Kassandra
19.30 uur ▶︎ Duo Flecijn & Special Guest

 
doorYves

Belgische Commandobunker WOII

Niemand vermoedt wat er onder dit huisje boven de grotten in het park schuilt. In het Citadelpark werd in 1939, net voor de 2de WereldOorlog, een bunker in het citadelpark gebouwd.  

De plannen werden gemaakt in 1938
Gebouwd in 1939 en afgewerkt december 39
Duitsers zijn binnengevallen op 10 mei 1940 

De Duitsers wisten van het bestaan van deze bunker en namen deze tijdens de bezetting zelf in gebruik en gebruikten het als hun commandocentrale tot 6 september 1944 

De commandobunker deed dienst als
 • commandocentrale
 • crisiscentrum
 • plantsoendienst
Films over deze commandobunker vind je ook online: 

Op VRT:

– Markante plekken: de vergeten commandobunker onder het Citadelpark in Gent | VRT NWS: nieuws In de reeks “Markante plekken” gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: de vergeten commandobunker onder het Citadelpark in Gent.

Expert roept op om twee intacte schuilkelders uit WO II te bewaren op Gentse Arsenaalsite Op de Arsenaalsite in Gentbrugge zijn er twee goed bewaarde schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog die beschermd moeten worden voor vandalen of een mogelijke afbraak. Dat stelt expert Luc Van de Sijpe. “De plannen voor de site moeten er zijn waar dit erfgoed een plaats krijgt.” De eigenaar van de site zou het voorstel bekijken. 

Vragen:

Kan men deze bunker bezoeken?
Kan men een overnachting in deze bunker boeken?
Hoeveel bunkers / atoomschuilkelders heeft België?
Hebben we vandaag anno 2022 weer atoomschuilkelders nodig?
Een grote communale bunker zoals in Finland of eentje enkel voor de elite?

Finland

Wist je dat Finland meer dan 40000 bunkers heeft, die 71% van hun bevolking kunnen opnemen. Elk gebouw groter dan 600 m2 moet er een hebben. Er zijn een aantal soorten bunkers:

K-bunker kleine-bunker voor een woonhuis;

S1-bunker voor een groter huis met omliggend terrein;

S3-bunker in een berg of een grote faciliteit van beton;

S6-bunker grote bunker verborgen in een berg.

Al deze Finse bunkers worden eens in de tien jaar gecontroleerd. De grotere bunkers liggen niet zomaar te wachten tot WOIII uitbreekt, nee, ze worden gebruikt als zwembaden, basketbalvelden, voor hockey- of vechtsporten, voor skatinghal… Zoals deze atoom-bunker bijvoorbeeld die gebruikt word als sportzaal:

finse bunker

Zwitserland

Ook Zwitserland heeft beloofd dat elke inwoner een schuilplaats zal hebben als dat nodig is. Het land van 8,6 miljoen mensen telt vandaag bijna 9 miljoen schuilplaatsen in 365.000 particuliere en openbare bunkers.

De Zwitserse stad Luzern was ooit de thuisbasis van de grootste civiele bunker ter wereld. Gebouwd om 20.000 mensen te beschermen in het geval van een nucleaire aanval en als onderdeel van het Zwitserse beleid om bunkers voor iedereen te bieden, is het nog steeds voorbereid op een mogelijke catastrofe.

België

In Antwerpse haven zouden er in 1955, 99 bunkers gebouwd zijn, uit vrees voor een nucleaire aanval tijdens de koude oorlog. Bunkers geschikt voor 6 to 120 mensen. Na de val van het ijzeren gordijn in de jaren 90 werden deze bunkers aan hun lot overgelaten, net zoals onze Gentse bunker.